Шановні учні! З 19.03 2020 року ми розпочинаємо з вами дистанційне невчання. Бажаю успіхів! Після кожного виконаного домашнього завдання ви отримаєте перевірочні вправи, які будуть оцінюватись.
Опрацювати параграф 44,відповісти на запитання після параграфа.
24.03.2020
Шановні учні! Заведіть окремі зошити для виконання робот з зазаначенням дати, це необхідно для оцінювання та звітності. Дякую.
Опрацювати параграфи 45-47, виконати тести
Запитання 1
Рецептори смаку та нюху відносяться до:
варіанти відповідей
механорецепторів
фоторецепторів
хеморецепторів
терморецепторів
Запитання 2
Смакові бруньки розташовані на:
варіанти відповідей
язиці
на зовнішній поверхні губ
внутрішній поверхні щік
на піднебінні
Запитання 3
Кіркове формування смакових відчуттів відбувається в смаковій зоні:
варіанти відповідей
потиличної частки кори півкуль
скроневої частки кори півкуль
тім'яної частки кори півкуль
лобної частки кори півкуль
Запитання 4
На формування відчуття запаху можуть впливати:
варіанти відповідей
концентрація запашної речовини
вологість
відчуття голоду
емоції
Запитання 5
Які рецептори є у порожнині рота крім смакових?
варіанти відповідей
механорецептори
терморецептори
нюхові рецептори
вестибулярні рецептори
Запитання 6
Де розташовані хеморецептори нюхової сенсорної системи?
варіанти відповідей
в слизовій оболонці нижніх носових ходів
в слизовій оболонці верхніх носових ходів
в слизовій оболонці верхніх і нижніх носових ходів
в слизовій оболонці середніх носових ходів
Запитання 7
Скільки основних смаків розрізняє людина?
варіанти відповідей
3
4
5
6
Запитання 8
Яка частина язика є найчутливішою до солодкого?
варіанти відповідей
кінчик язика
корінь язика
краї язика
краї і кінчик язика
Запитання 9
Яка частина язика є найчутливішою до гіркого?
варіанти відповідей
кінчик язика
корінь язика
краї язика
кінчик і краї язика
Запитання 10
Провідною частиною нюхового аналізатора є:
варіанти відповідей
нюхові рецептори
нюховий нерв
скронева частка кори головного мозку
ніс
Запитання 11
Поріг нюхової чутливості -це
варіанти відповідей
адаптація сенсорної системи до неприємних запахів
мінімальна кількість пахучої речовини, яка викликає відчуття запаху
максимальна кількість пахучої речовини, яка викликає відчуття запаху
адаптація сенсорної системи до незвичних запахів
Запитання 12
З центрами яких сенсорних систем взаємопов'язана смакова сенсорна система?
варіанти відповідей
нюхової
дотикової
зорової
температурної чутливості
26.03.2020 Виконати контрольну роботу з теми "Сенсорні системи"
Контрольна робота по темі «Сенсорні системи», 8 клас, І
варіант
1.Вкажіть правильну відповідь («так», чи «ні»): (2 б.)
·Рецептори – чутливі
нервові закінчення або клітини, що сприймають енергію подразнення й
перетворюють її на нервові імпульси.
·В сітківці знаходиться
густа сітка кровоносних судин.
·Пігмент паличок –
йодопсин.
·В шкірі більше
холодових рецепторів, ніж теплових.
·Ніс – орган смаку.
·Рецепторні клітини
внутрішніх органів – інтероцептори.
·Вправляння –
сприйняття певного виду подразника і формування специфічних відчуттів.
·Спіральний або кортіїв
орган містить звукові рецептори – волоскові клітини.
2.Завдання на відповідність:(2,25 б.)
Відділ аналізатору
Будова аналізатору
А периферичний відділ сенсорної системи
рівноваги
1 таламус
Б провідниковий відділ сенсорної системи
рівноваги
2 рухова зона тім’яної частки кори
півкуль
великого мозку
В центральний відділ сенсорної системи
рівноваги
3 чутливі волокна черепно – мозкових і
спинномозкових
нервів
Г провідниковий відділ сенсорної системи руху
4 вестибулярний нерв
Д периферичний відділ сенсорної системи
руху
5 мозочок, стовбур головного мозку й
кори
півкуль
Е провідниковий відділ сенсорної системи
болю
6 механорецептори
Є центральний відділ сенсорної системи
болю
7 чутливі волокна спинномозкових
нервів
Ж центральний відділ сенсорної системи
руху
8 волоскові клітини внутрішнього вуха
З периферичний відділ сенсорної системи
болю
9 ноцицептори – рецептори шкіри
3.Обрати один правильний варіант відповіді: (2 б.)
·Здатність
пристосовувати рівень своєї чутливості під дію подразника: а) спеціалізація,
4.Завдання на відповідність «Будова та функції зорової та слухової
сенсорних систем»: (2,5 б.)
Орган сенсорної системи
Будова
Функції
А. Склера (білкова
оболонка ока)
1. Ділянки з кісткової та хрящової
частин, з’єднані між
собою, вкриті
слизовою оболонкою
а) захист ока та збереження його
форми
Б. Вушна раковина
2. Щільна волокниста сполучна
тканина з
колагеновими та
еластичними
волокнами
б) сполучає барабанну
порожнину з
носоглоткою
В. Склисте тіло
3. Шкірні складки
в) захист від вітру, пилу, дрібних
частинок,
забезпечують моргання
Г. Повіки з віями
4. Еластичний хрящ, вкритий шкірою
г) заповнює око, підтримує його
форму та внутрішньо
очний тиск
Д. Слухова
євстахієва)
труба
5. Прозора драглиста маса, не
має кровоносних
судин
д) вловлює звукові коливання,
спрямовує їх у
зовнішній
слуховий прохід
5.Дати відповідь на запитання, дописавши речення (3,25 бал: №1 – 5 по
0,5 б., №6 – 0,75 б.):
6.Вухо людини здатне
сприймати звукові коливання у діапазоні …
7.Зір, який забезпечує
сприймання світла двома очима одночасно …
8.Відчуття солоного ми
сприймаємо – …
9.Відчуття гіркого ми
сприймаємо -…
10.Короткозорість – … При
цьому захворюванні використовують окуляри з …
11.Будова слухового
сенсорного аналізатору (вказати три відділи) – …
Контрольна робота по темі «Сенсорні системи», 8 клас, ІІ
варіант
1.Вкажіть правильну відповідь («так», чи «ні»): (2 б.)
·Сенсорні системи –
сукупність структур, які отримують, передають та аналізують інформацію із
зовнішнього та внутрішнього середовищ.
·Судинна оболонка –
внутрішня оболонка ока, що містить фоторецептори.
·Язик – орган нюху.
·Кількість колбочок
більше, ніж паличок.
·Вестибулярний апарат
складається з присінка – переддвер’я, в якому є овальний та круглий мішечки та
три півколових канали.
·Центральний відділ
вісцеральної сенсорної системи – інтероцептивна зона в лобовій частці кори
півкуль великого мозку.
·Спеціалізація –
підвищення своїх можливостей під дією тривалих вправ.
·Людина сприймає
завдяки очам 90% всієї інформації.
2.Завдання на відповідність: (2,25 б.)
Відділ аналізатору
Будова аналізатору
А периферичний відділ смакового
аналізатору
1 нюхова зона скроневої частки кори
півкуль
та нюхові цибулини
Б периферичний відділ нюхового
аналізатору
2 нюхові нерви
В периферичний відділ сенсорної системи
температури
3 смакова зона скроневої частки кори
півкуль
Г провідниковий відділ сенсорної системи
температури
4 хеморецептори носової порожнини
Д провідниковий відділ смакового
аналізатору
5 теплові та холодові рецептори шкіри
Е провідниковий відділ нюхового
аналізатору
6 язиковий, лицевий, язикоглотковий
нерви,
довгастий, проміжний
мозок
Є центральний відділ смакового
аналізатору
7 чутливі волокна спинномозкових нервів
Ж центральний відділ нюхового
аналізатору
8 хеморецептори смакових бруньок
З центральний відділ сенсорної системи
температури
9 зона шкірної чутливості тім’яної
частки кори
півкуль великого
мозку, гіпоталамус
3.Обрати один правильний варіант відповіді: (2 б.)
·Відшкодування функції
однієї сенсорної системи за рахунок посиленого використання збережених функцій
іншими сенсорних систем: а) компенсація, б) взаємодія, в) вправляння.
·Отвір у райдужці, що
може змінювати діаметр, реагує надходження світла в середину ока:
а) кришталик, б)
зіниця.
·Захворювання очей,
пов’язане з порушенням бінокулярного зору внаслідок порушення роботи окорухових
м’язів: а) глаукома, б) катаракта, в) косоокість.
3. Работа
большинства желез внутренней секреции контролируется:
А. Гипофизом Б. Щитовидной железой
В. Эпифизом
4. Гормон
роста синтезируют клетки:
A. Надпочечников Б. Гипофиза
B. Щитовидной железы
5. Щитовидная
железа вырабатывает:
А. Инсулин Б. Гормон роста
В. Тироксин
6. Примером
железы смешанной секреции является:
A. Гипофиз Б. Поджелудочная железа
B. Надпочечники
7.К железам
внешней секреции относят:
А. Половые железы; Б. Щитовидную железу;
В. Сальные железы.
8. Сахарный
диабет - это заболевание, которое связано с недостаточной деятельностью
А) поджелудочной железы; Б) надпочечников;
В) щитовидной железы.
9. Для выработки гормона щитовидной железы необходим: А. Бром; Б. Йод;
В. Железо.
10 Вставьте пропущенные слова
На поверхности почек расположены парные _1_ Они выделяют в моменты стресса или умственной
активности гормон _2_ За щитовидной
железой находятся __3__ они выделяют гормон_4_ который контролирует обмен
кальция и фосфора.
За грудной клеткой находится_5_ железа, которая отвечает
за иммунитет человека.
1. Секрет желез внешней секреции
непосредственно выделяется:
1) в полость тела; 2) кровеносные
сосуды;
3) органы мишени.
2. К
эндокринным железам относят:
1) поджелудочную железу; 2)
щитовидная железа;
3)печень.
3.К железам
внешней секреции относят:
1) гипофиз; 2) щитовидную железу;
3) сальные железы.
4.Работа
большинства желез внутренней секреции контролируется:
1. Гипофизом 2. Щитовидной железой
3. Эпифизом
5. Примером железы
смешанной секреции является:
1. Щитовидная железа 2. Половые железы
3. Надпочечники
6. Недостаток
гормонов щитовидной железы приводит к
1) кретинизму; 2) гигантизму, 3)
диабету.
7.Вилочковая
железа отвечает за
1. Умственное развитие 2. Рост человека
3. Иммунитет
8.
Околощитовидные железы выделяют
1) Кортизон; 2) Кальцитонин; 3)
Инсулин.
9)Избыток
тироксина вызывает:
3) базедову болезнь; 4) гигантизм;
3) сахарный диабет.
10 Вставьте пропущенные слова
Поджелудочная железа выделяет в кишечник _1_ сок и
гормон _2_, регулирующий обмен сахара в
организме. Самая большая железа в организме человека _3_, она является
фильтром, очищающим организм от вредных веществ, а так же она вырабатывает_4_
которая участвует в процессе пищеварения. Половые железы синтезируют гормоны _5_
определяющие созревание организма и формирование вторичных половых признаков.
Коментарі
Дописати коментар